Kapcsolatfelvétel

Új lehetőség társasházak fűtés korszerűsítésére

Új lehetőség társasházak fűtés korszerűsítésére

Legtöbb társasházban gravitációs gyűjtőkémény szolgál a lakásokba beszerelt gáztüzelő-berendezések füstgázának elvezetésére (Termofor vagy LAS kémények). Ezekre a kéményekre sajnos kondenzációs tüzelőberendezések nem köthetők, ezért a lakások fűtés korszerűsítése komoly akadályba ütközik. Ezen a problémán segít a Magyar Kéménygyártó Kft. által kifejlesztés alatt álló gyűjtőkémény átalakítás. A minimális bontási munkával járó átalakítás végeredménye olyan túlnyomásos gyűjtőkémény lesz, amire már kondenzációs készülékek is köthetők. Kivitelezhetőség szempontjából különböző a helyzet a két említett gyűjtőkémény típus esetében.

Termofor gyűjtőkémények, jellemzően panel vagy téglablokkos épületekben találhatóak, ahol az egyes lakások használati meleg víz ellátását átfolyós rendszerű gáz-vízmelegítővel, a fűtést pedig konvektorokkal oldották meg. Az egymás fölötti lakások vízmelegítői vannak a termofor gyűjtőkéményekre kötve. A konvektorok füstgáza megfelelő kémény hiányában többnyire az oldalfalon van kivezetve a szabadba. A konvektorok problémája, hogy kis felületen, magas hőmérséklettel adják le a hőt, égetik a port, egészségtelenek, rossz a hatásfokuk, gazdaságtalanok, nem biztosítanak kellemes komfort érzetet, az oldalfali kivezetés károsítja a környezetet. A vízmelegítők problémája, hogy az égéslevegőt a lakótérből veszik, emiatt balesetveszélyesek, a nyitott közös kémény tovább növeli a balesetveszélyt, rossz hatásfokuk miatt gazdaságtalanok.  A fűtéskorszerűsítés megvalósításához az szükséges, hogy az egy kéményen lévő egymás fölötti lakások mindegyike egy időben vállalja, az alábbi három lépésből legalább az első kettő elvégzését.

 1. Kémény átalakítás. Aránylag kis költséggel, kevés bontással, rövid idő alatt elkészíthető.

2. Készülék csere. A régi gáz-vízmelegítő készülékeket le kell cserélni kondenzációs kombi gázkazánra.

3. Központi fűtés kialakítása. Konvektorok cseréje radiátorokra, központi fűtés szerelési munkák elvégzése.

A harmadik lépés tetszőlegesen bármikor elvégezhető. A központi fűtést akár ütemekre is lehet bontható, pl. első ütemben csak a fürdőszoba fűtését (esetleg egy törölköző szárítóval) megoldani. Természetesen akkor térül meg leghamarabb a beruházás, ha mind a három lépés egy időben elkészül. Ez esetben a komfortérzet és a biztonság lényeges javulása mellett 35-40 % gázköltség csökkenéssel lehet számolni.

LAS (levegő ellátás – füstgáz elvezetés rendszerű) gyűjtőkémények, olyan, az utóbbi évtizedekben épült társasházakban találhatók, ahol az egyes lakásokat központi fűtéssel tervezeték. A fűtést és használati meleg vízellátást nem kondenzációs, zárt égésterű úgynevezett turbós kombi kazánok látják el. Ezeknek a lakásoknak a fűtés korszerűsítése aránylag egyszerű. Az egy kéményen lévő lakásoknak csak egy lépést kell egy időben közösen végrehajtaniuk: a LAS gravitációs gyűjtőkémény átalakítását, túlnyomásos gyűjtőkéménnyé. Az átalakított kéményre bármikor ráköthető az új kondenzációs kombi kazán, és maradhatnak rajta a még működő képes nem kondenzációs turbós készülékek. 

Letölthető dokumentumok

Gyűjtőkémény

Gyűjtőkémény KREA K2+

Gyűjtőkémény KREA K2+ osztott rendszer

KREA K2 üzemi gyártásellenőrzés megfelelőségi tanúsítvány

Társasházak fűtéskorszerűsítése

KREA K2+ Alkalmazástechnikai, beépítési útmutató

KREA K2+ prototípus fejlesztés

Csappantyú teljesítménynyilatkozat

 

 

Ez a weboldal sütiket használ
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.