Kapcsolatfelvétel

Kéménymarás

A kémény hosszú élettartamának záloga a kéménybélés. A hagyományos téglaépítésű vagy betonkémények az évek során rongálódnak a füstgázból lecsapódó savas pára miatt, így néhány év alatt problémák jelentkezhetnek náluk. Ezt a problémát tökéletesen megoldja a kéménybélés.

Ilyen esetekben a kéménybélés magában a kéményben helyezkedik el. Ennek a béléscsőnek az átmérője elsősorban a füstgázcsonk méretétől függ. A méretbeli tulajdonságokra nagyon oda kell figyelni, hiszen egy rossz illesztés akár veszélyes füstgáz szivárgáshoz is vezethet.

Ha a kémény belső átmérője kisebb, mint amit a béléscső alkalmazása megkövetel, abban az esetben kéménymarás szükséges. Ennek köszönhetően nincs szükség a már meglévő kémény teljes cseréjére, így a felfordulás is elkerülhető.

A kéménymarás során megtörténik a járat megfelelő mértékű bővítése, illetve általa eltávolíthatók a kisebb-nagyobb egyenetlenségek, amelyeket a legtöbb esetben a habarcs darabjai okoznak. A művelet egy speciális eszközzel, egy kéménymaróval történik, amely rendkívül hatékonynak bizonyul ebben a munkában.

A legtöbb családi ház esetén olyan tüzelőberendezéseket használunk, amelyek füstcsonkja 150-180 mm körüli. Ez nagyobb, mint amit a négy- vagy öttéglás 140 milliméteres kémények lehetővé tesznek. Ilyen módon a kémény néhány centiméretes marására lehet szükség.

 

http://szerelt-kemeny.hu/files/content_img/kemenymaras.png
A bővítés egy speciális kéménymaró berendezéssel történik.

A kéménymarás nagyszerűsége abban mutatkozik meg, hogy elkerülhető a fal megbontása, így sokkal kisebb felfordulás mellett korszerűsíthető a füstelvezetés, illetve a tüzelőberendezés biztonságosabbá tétele. A kéménymarás során sem a falazat, sem a csempeburkolat nem sérül.

A kéménymarás viszont a legtöbb esetben helyszíni felmérést követel meg, ráadásul csak nagy gyakorlattal végezhető.

Kéménymarás ajánlatkérése előtt hasznos, ha válaszolni tud az alábbi kérdésekre:

  • Milyen tüzelőanyaggal fűt (gáz, fa, pellet, szén, egyéb)?
  • Mekkora a kémény teljes magassága (az alsó tisztítóajtó és a kémény fedkő közötti távolság)?
  • Milyen tüzelőberendezést kíván használni, mekkora a teljesítménye (kW) és mekkora a kilépő füstcsonk mérete (mm)?

 

 

Ez a weboldal sütiket használ
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.