Kapcsolatfelvétel

Kondenzációs kémények

Az egyik legújabb és legmodernebb technológiát képviselik a kondenzációs kazánok, amelyek a kicsapódott égésterméket újraégetésével érnek el jobb hatásfokot. Ezeknél a kéményeknél a kijutó égéstermék csupán 40-50 fok hőmérsékletű, így önmagában képtelen arra, hogy kijusson a szabadba. Különösképpen igaz ez egy többemeletes ház esetében. A kondenzációs kazánok esetében ezért mindenképpen szükség van egy ventilátorra, amely túlnyomást idéz elő a kéményben. Ebből a tulajdonságából adódóan a kondenzációs kazánok elvezetőinek rendkívül szigorú előírásoknak kell megfeleljenek. A kéményseprők nyomáspróbát végeznek, amennyiben szivárgás észlelnek, nem engedélyezik a berendezés üzembe állítását!

Az újabb építésű házakra jellemző fali kazánok égéstermék-elvezetése az elmúlt évek nagyon nagy figyelmet kapott. Mivel rendszerint az újabb építésű házak jól záró ablakokkal és ajtókkal rendelkeznek, a kondenzációs kazánok pedig egyre elterjedtebbek, így számos új technikai megoldásra és biztonságosabb használati mód bevezetésére volt szükség.

Alacsony füstgáz-hőmérséklet

A kondenzációs kazánok jellegzetessége, hogy jelentősen csökkentett füstgáz-hőmérsékletet hoznak létre. Emiatt a természetes huzat nem alakulhat ki vagy csak nagyon gyenge mértékben, ami egyáltalán nem elegendő a biztonságos üzemeltetéshez. Mindenképpen szükség van egy úgynevezett füstgázt ventilátorra, amely továbbítja a szabadba a keletkezett égésterméket. A hűtött füstgáz páratartalma miatt az elvezetés belső falán kondenzációs csapadék keletkezhet.

A különleges feltételek miatt a kondenzációs kazánok égéstermék-elvezetésének gáz- és víz-tömörnek kell lennie. A legáltalánosabb megoldás a különleges, erre a célra gyártott műanyag-csövek alkalmazása.

 

 

Ez a weboldal sütiket használ
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.