Kapcsolatfelvétel

Kéménymagasítás

kemenymagasitasA kéménymagasítás számos ok miatt szükségesnek bizonyulhat. Nagyon sok esetben előfordul, hogy már meglévő épületre újabb szintet emelnek. Ilyenkor természetesen a kéményt is megfelelő módon magasítani kell. De nem csak ez az ok fordulhat elő, illetve nem ez az általános.

A kéménymagasítás leggyakoribb oka a tüzelőberendezés igényeiben keresendők. Sajnos igen gyakori, hogy az új tüzelőberendezés magasabb kéményt igényel a megfelelő működéshez, így a kémény magasításra szorul. A jelenség magyarázata egyszerű: a kémény hatásos magassága nem megfelelő ahhoz, hogy elegendő természetes huzat alakuljon ki. Ha pedig nincs megfelelő huzat, akkor visszaáramlás is bekövetkezhet, ami befüstöléssel jár, rosszabb esetben pedig mérgezés is előfordulhat.

Az sem ritka, hogy a kémény magasításának oka a megváltozott környezetben keresendő. Akár egy időközben megnőtt fa vagy egy felépített szomszédos épület is vezethet ahhoz, hogy a légörvények miatt a huzat elégtelen legyen. Ilyenkor szerencsére nincs okunk kétségbe esni, hiszen a probléma gyorsan és egyszerűen kezelhető, csupán a kéménymagasítást kell elvégezni.

A kéménymagasítás még a hagyományos téglakémények esetében sem jelent gondot, hiszen ezek is kiválóan magasíthatók szerelt kémény általi toldással. Ilyenkor egy megfelelő toldás kerül a meglévő kémény fölé. Az ilyen megoldások némileg erősebb tartószerkezeteket követelnek meg, ugyanis a rögzítési és illesztési lehetőségek korlátozottak.

Kéménymagasítás szükséges abban az esetben:

  • ha a kéményben rövid idő alatt jelentős mennyiségű égéstermék lerakódását tapasztaljuk, illetve dugulás lép fel,
  • ha az égés közel sem nevezhető tökéletesnek, illetve nem megy végbe teljesen, ebből adódóan a hatékonyság is elmarad az optimális szinttől,
  • ha a kémény kivezető nyílásánál a füst lefelé csapódik, ami kellemetlenséget okoz nekünk és a szomszédoknak is,
  • ha a kéményben nincs jelen optimális huzat, ez pedig a füst visszaszivárgást idéz elő.


A kéménymagasítást kétféle módon végezhetjük el. Az egyik módszer az úgynevezett tartószerkezetes megoldás, amikor a magasítás szükségessége meghaladja a 2 méteres magasságot. Ebben az esetben az épület fala nem alkalmazható a rögzítéshez.

A másik megoldás az önálló tartószerkezet alkalmazása, amit akkor alkalmazunk, ha a a kémény rögzítésére nincs más lehetőség.

 

 

Ez a weboldal sütiket használ
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.