Kapcsolatfelvétel

A kémény funkciói, típusai

A tüzelőberendezések használata során elengedhetetlen a jó huzatú kémény. A minőséget és a milyenséget elsősorban a kémény magassága, anyaga, keresztmetszete és szigeteltsége határozza meg. A kémény feladata az égés során keletkező melléktermékek elvezetése, valamint a huzat biztosítása. A kémény huzata többek között összefüggésben van az átmérővel, a füstgáz hőfokával, a külső légnyomással, a levegő nedvességével és a füstgáz lehűlésének mértékével is.

Nagyon fontos tudni, hogy a nem megfelelően felépített, használt vagy tisztított kémény balesetet, mérgezést vagy lakástüzet is okozhat.

Ez magyarázza, hogy a kémény építése során engedélyért kell folyamodnunk. A megfelelőséget az előírások betartása és huzatszámítással, valamint légellátási tervvel szükséges bizonyítani.

Kémény típusai:

  1. elemes falazott kémény
  2. szerelt- fém kémény
  3. falazott kémény


Az elemes falazott kémény strukturálisan külső beton köpenyből, samott belső csőből, valamint a közte található típusfüggő hőszigetelő rétegből épül fel.

A ma is érvényes magyarországi előírások alapján a hagyományos úgynevezett falazott kémény már nem építhető. Az ilyen típusú kéményre csak akkor köthetünk új készüléket, ha elvégezzük a kémény bélelését. A bélelésnek köszönhetően megelőzhetők azok a problémát, amiket a hagyományos kémények okozhatnak. Az égetett tégla hőállósága nem megfelelő, de a savas lecsapódás is komoly károsodást idéz elő nála, a hőszigetelése sem elégséges, ráadásul a füstgáz is könnyedén lecsapódik benne. Mindez azt bizonyítja, hogy jogos a kéménybélelést előíró jogszabály.

 

 

Ez a weboldal sütiket használ
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.