Kapcsolatfelvétel

Gyűjtőkémény

gyujtokemenyA gyűjtőkéményeket a legtöbb esetben a fürdőszobai vízmelegítők esetében használatos készülékek füstgázának elvezetésére alkalmazzuk. A gyűjtőkémény használata során a kéménybe minden szinten egy vagy több új átfolyós fali fűtőkészüléket csatlakoztatunk.

A gyűjtőkéménynél aligha lehetne egyszerűbb konstrukcióról beszélni, hiszen 40x40x40 centiméteres egymásra helyezett betonkockákról van szó. A betonkockák közepén helyezkedik el a nyílás, valójában ez képezi a kémény keresztmetszetét. A keresztmetszet 17,5 centimétertől egészen 25 centiméterig növekszik.

Sajnos a gyűjtőkémény alkalmazása során számolnunk kell azzal, hogy instabil huzat jöhet létre. Ez általában akkor valósul meg, amikor szokatlanul enyhe az időjárás. Ez azzal jár, hogy a kéményben nem keletkezik elegendő erősségű huzat, ami befüstöléshez vezethet. Ilyenkor a füstgáz visszaáramlása miatt azonnali szellőztetés szükséges.

A gyűjtőkémény problémái és veszélyei

Sajnos gyakran előfordul, hogy a betonkockák összeillesztése során habarcs kerül a kémény belső terébe. Hasonlóan a gondatlan kivitelezés miatt az is előfordulhat, hogy a habarcs nem tölti ki tökéletesen a réseket, így lyuk marad, amin keresztül a füstgáz szivároghat.

Előfordul, hogy a tüzelőberendezések igényeinek nem megfelelő kémény átmérő kerül meghatározásra. Szerencsére ritka, de az is előfordul, hogy a kéményt felfelé szűkülő járattal építik. Sajnos a betonkockák pontatlan illesztése miatt szűkület keletkezhet a járatban.  

Gázfűtésű tüzelőberendezések használata mellett gyakori problémát jelent a páralecsapódás által keletkezett savas folyadék romboló hatása. Az így keletkező csapadék gyakorlatilag egy híg sav, amely folyamatosan károsítja a maltert és a betont is. Sajnos ez málláshoz, kisebb lyukak kialakulásához vezet. Súlyos esetben a füstgáz beszivároghat a lakásba.

Megoldás a gyűjtőkémény lecserélése

A gyűjtőkémények alkalmazása cseppet sem korszerű és nem nevezhető biztonságos megoldásnak sem. Helyette a FuranFlex technológia jelent professzionális megoldást, amelyre sok évig tartó garancia vonatkozik.

A gyűjtőkémények ellen szól az a tény is, hogy cirkót és konvektort csak akkor csatlakoztathatunk rá, ha elszívó ventilátort is telepítünk. Minden ilyen jellegű problémára megoldást jelent egy professzionális FuranFlex kémény, amely nagyobb bontás és felfordulás nélkül is telepíthető.

Füstgáz ventilátor felszerelése gyűjtőkéményekre

Ha ragaszkodunk a ventilátoros-gyűjtőkéményes megoldáshoz, akkor a kémény végén el kell helyeznünk egy erre a célra készített apró ventilátort. Ennek irányítását egy egyszerű automatikai rendszer látja el. A ventilátornak köszönhetően mesterséges légmozgást idézünk elő a csőben, így a füstgáz nem tud visszaáramlani. A ventilátor használatával lehetővé válik a cirkó üzemeltetése.
 

 

 

Ez a weboldal sütiket használ
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.