Kapcsolatfelvétel

FuranFlex fatüzeléshez

furanflex_rwv_kemenybeleles_fatuzelesreA FuranFlex RWV cső olyan tüzelőberendezések kéménybéleléseként használható, amelyben fatüzelés folyik. A FuranFlex RWV cső egy speciális műanyag gyanta felhasználásával készül, amelynek köszönhetően a kéménybélés kiváló tulajdonságokkal rendelkezik.

A fatüzelésű RWV béléscsövek más tulajdonsággal bírnak, mint az egyéb FuranFlex termékek; vörös színűek és más hőtűrést valósítanak meg, mint az olaj- és gáztüzelésű kazánok esetében használt csövek.

A kéménybélelést készítése során a bekötő idom alatti rész korrózióálló acélból készül, a FuranFlex csövet pedig csak a bekötés feletti szakaszon helyezzük el. Ilyen esetekben elkerülhetetlen a kémény marása.

A kéménybélelés menete


A munka megkezdése előtt mindenképpen szükséges a kémény megfelelő előkészítése, majd csak ezután tudjuk behelyezni a kémény járatába a műgyanta anyagból készült béléscsövet. Miután ez elkészült, már csatlakoztatni tudjuk a csőre a gőzfejlesztő készüléket. A gőzfejlesztő készülék elsődleges feladata, hogy segítségével nyomást tudjunk biztosítani, illetve nyomás alatt tartsuk a behelyezett csövet. A nyomásnak köszönhetően forró gőz jut a csőbe. Ez a folyamat hozzávetőlegesen három órát vesz igénybe.

A forró gőznek köszönhetően a cső anyaga megkeményedik, ezután már lekapcsolhatjuk a gőzfejlesztő készüléket. Ezt követően levágjuk a kiálló részeket az alsó kalibráló csőnél és legfelül a kémény kitorkollásánál is. Ha szükség van rá, a bekötő fölé behelyezünk egy köztes csövet is, majd elvégezzük az alsó szakasz kialakítását a megfelelő acél idomokkal. Ezek után már csak a csapadékvédő sapka felhelyezése, illetve a falazat helyreállítása marad hátra.

Mi az RWV?

R (Resist) – fél órán keresztül ellenáll akár 1000 °C hőmérsékletű füstgáznak is
W (Wood) – fafűtésre alkalmas
V (Ventilation) – szellőző vezetékek bélelésére használatos
Engedély száma kémény esetén: EN 1443 T450 N1 D V2 G0

A FuranFlex RWV anyaga

 

furanflex_rwv

A FuranFlex gyakorlatilag egy három rétegből felépülő csővezeték.

 • Belső fólia, amely teljesen megegyezik az ismert FuranFlex esetében alkalmazott fóliákkal
 • Speciális vöröses színű műgyanta keverék, amely kifejezetten fatüzelésű fűtőberendezések kéményeihez használatos; szilárdabb halmazállapotú és lassabban keményedik meg
 • Fehér színű külső vászon, amely a cső védelmét és szilárdságát biztosítja; üvegselyem szövetből készül, amelyeket kevlár szálakkal erősítenek meg


A FuranFlex RWV alkalmazása

A FuranFlex RWV csövek kizárólag fatüzelésű kályhákban alkalmazhatók. Természetesen ide soroljuk a faszármazékokat is, de roppant fontos, hogy azok vegyszermentesek legyenek. Jól alkalmazható száraz üzemi körülmények között, ahol nem kell kondenzációtól tartani a kéményben.

A FuranFlex RWV csöveket előszeretettel alkalmazzuk gravitációs kazánok esetén is, amelyek a természetes huzat elvén működnek. Alkalmasak olyan rendszerek füstelvezetésére, ahol el kell kerülni a koromtüzeket. A FuranFlex 450 °C-os maximális füstgáz hőmérsékletig ellenállónak bizonyul.

A FuranFlex RWV karbantartása

Mint minden kéményt, úgy a FuranFlex RWV csővel készült kéményeket is időnként tisztítani szükséges. A tisztítása kizárólag műszálas kefével történhet.

A tisztítás mellett évi két alkalommal be kell vizsgáltatni a kéményt, amelyet a kéményseprő szakvizsgával vagy célzottan FuranFlex kéményekre vonatkozó szakvizsgával rendelkező személy végezhet el.

A FuranFlex technológia előnyei

 • A műgyanta szigetelő tulajdonságának köszönhetően a FuranFlex kémények a legszélsőségesebb időjárási és hőmérsékleti körülmények között is remek szolgálatot tesznek.
 • Mivel a gyanta és az egyéb rétegek is rugalmasan alakíthatók, így a kisebb töréseket tartalmazó kéménytestek sem okoznak gondot.
 • Saválló tulajdonsága páratlan, ennek köszönhetően a várható élettartama is kivételesen hosszú.
 • A füstcsatorna egyetlen szerelvényből áll, így nem kell tartani a veszélyes szén-monoxid szivárgásától.
 • A FuranFlex anyaga rendkívül vékony, így kicsi az átmérőveszteség, ennek köszönhetően a legritkább esetben van szükség kéménymarásra.
 • A belső felület nem tartalmaz egyenetlenségeket, így jobb a cső légmozgása és a lerakódások is nehezebben tapadnak meg.
 • Felépítése gyors és egyszerű, bontásra gyakorlatilag soha nincs szükség.
 • A FuranFlex anyaga időtálló megoldás.

 

 

Ez a weboldal sütiket használ
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.